25 December 2008

husam vs KJ




lets talk politic for a while.. dgr dan komen secara terbuka... fikirkan.. (^_^)

10 comments:

Safwan said...

ak rs org yg xnak hudud ni sbb dia ada buat clap n takut nk apply.nnt kna btg idung sdiri.hudud ni plak bkn manusia yg buat (manusia punyer x perfect).kita hnya nmpak short term complication of hudud for ex hudud ni nmpak kejam dn keterlaluan.kita x nmpak d sbalik hudud ni yg mn hnya Allah sj yg tau.but if we believe in Allah, we shud believe in wut Allah want us to do.it may gives us more gud thngs.ni petikan dr laman web Ustaz Azhar tntang hukum hudud.

http://ustazazhar.com/v1/fiqh/hukum-hudud.html

Hukum Hudud
Ditulis oleh suehanna
Sunday, 01 June 2008
Assalamualaikum ustaz

Saya ada sedikit kemusykilan..

dari apa yg saya faham..hukum hudud adalah untuk menggantikan hukuman yg akan dikenakan di akhirat kelak apabila melakukan sesuatu kesalahan..adakah benar fahaman saya ini?

jika seseorang melakukan kesalahan yg patut dikenakan hukum hudud..tetapi di negara kita hukuman tersebut tidak dilaksanakan..adakah hukuman yg akan dikenakan hanya di akhirat kelak?hukuman yg berlipat kali ganda berbanding hukum hudud...

saya ingin minta maaf jika ada tersalah bahasa

-yg ingin belajar-

W.Salam

Jika disebuah negara yang tidak melaksanakan hukum hudud seperti negara kita ini pesalah yang dijatuhkan dengan hukuman selain hudud tidak lagi akan dikenakan hudud pada akhirat dengan syarat ia telah bertaubat dengan taubat nasuha.

Adapun pesalah yang tidak dikenakan hukum hudud dan tidak pula bertubat maka ia akan dikenakan hukuman sekali lagi di akhirat nanti jika Allah swt tidak memberi keampunan kepadanya. Begitu juga pesalah yang telah kena hudud di dunia tetapi tidak bertaubat.

Jadi pesalah tidak bertanggung jawab kenapa tidak kena hudud di dunia. Pemerintahlah yang bertanggung jawab dihadapan Allah swt nanti.

Wallahua'lam

Anonymous said...

ramai yg tolak perlaksanaan hudud ni sebab dorg xphm ttg hudud tu sendiri..dorg ingat contohnye kalo mencuri trus potong tgn..tp itu ada bagusnye dimane itu dapat menakutkan manusia supaya jgn curi..mcm skrg kalo curi paling teruk pun masuk penjara pastu lps kuar wat lg..

malaysia ni atas name negara islam je tp pentadbiran negara kita xmencerminkan atau berdasarkan hukum islam..

bukankah kite sbg umat islam yg patut memperjuangkan hukum allah itu sendiri..

pas sepatutnye memberi penjelasan yg terang kpd masyarakt sebab ramai yg masih slh phm ttg hudud itu..

dan bn especially umno patut sama2 membantu bukan menolak bulat2..yg ak kelakar si kj tu ckp"kita teruskan dgn apa yg ada sekarg"..

entah la ak pun bkn pandai sgt...tp personally ak setuju ttg perlaksanaan hudud..

skm said...

x cukup ilmu r nk komen. Tp apa yg pasti, segala syariat Islam mesti dilaksanakan. Apa yg kurang adalah kebijaksanaan dlm melaksanakannya. Mayb we lack of ulama specialty in law n judgment. Or mayb d courage.

bisosengoti said...

tq to admin bcoz of this post.it's time for us to care more to those mature thing than quarreling of small tiny minute unsignificant things.

dr-jr said...

i think it's not lack of ulama...it's lack of people nak dgr ulamak tuh berceramah..to listen n accept...too many people who didn't give the chance for ulamak to say anything..
like in selangor...when those muslims but x mau islam yang memerintah...ade masjid tutup cuz xnak org wat ceramah..ramai ulama' digamkan di tv..hanye apabila org cakap about basic islam like sembahyang, puase, haji je dibenarkan...
they r as important but there r many2 thingz yang as important gak n only certain people learn about em..so, we need to listen to people yang paham...n rujuk to alquran n sunnah..bukan ikut kata akal je..cuz...akal manusia..too limited....
it's not that ez to apply hudud....when there r muslims but there isn't islam....ini perjuangan bukan ke atas certain org je..tapi untuk semua umat islam(kitelah tuh!) agar islam menjadi law d sini...so that islam will become d way of life in malaysia..wasslam

Anonymous said...

nk buat cmne, sesetengah org je ygbaca harakah, siasah, and beberape paper pembangkang lain. org2 ni je yg paham hudud sbb paper2 tu je yg tulis pasal hudud sebenar. elok2 la byk baca paper lain selain utusam msia je. nnt jd minda utusan je la.. hekhek

blogger said...

i agree. im not into politics. bcause i think politics in malaysia really sucks. why argue when we r living in the same ship? why argue when we are all muslims and complain we're all one ummah? worse, why argue when you know everything in islam is true and never wrong? think people. think and refer to those islamic scholars. do not refer to those who only mulims by names. plus, be liberal. dont only rely news or information only on one single source, but try to be open to all opinions, think rationally, and make conclusion with guidance by quran and sunnah. u will never lost when u believe in Allah.

abangsunyi said...

guidance by quran n sunnah??i thnk everybody knew about dat.but did they really follow wat had written in quran n sunnah.no they dont!.then why shud argue??i thnk u know the answer...in politics, they never call it argue, they call it "perbezaan pendapat"

blogger said...

its exactly what i meant wahai abg yg kesunyian. everyone knows that. but many people dont make decision by referring to those two ( by referring i mean follow the rules lah. bukan takat baca je. haiyaa). ikut kata hati dan akal yg pendek je, mmg la semua kacau bilau. btw, i did say politic sucks, right? i dont give a damn bout pilitic in malaysia. so i dont knw its called 'perbezaan pendapat'. harsh words here (maybe): persetankan 'perbezaan pendapat' bila mana islam sudah sedia ada jawapannya. buat apa nk pendapat2 kalau jawapannya mmg dah fixed?

abgkesunyian said...

yeah.dat's wut i meant.there are sunnah and al-quran as our guidance.but some people ignore it which then give responsibility to some other people to make sure those ignoring people wont ignore anymore.dat is when people hv perbezaan pndapat.i knw dat u didnt like malaysian politics, but wut shud we do, we r malaysian, we must giv a damn only on malaysian politics.unless u r somalian, or kenyan or even antarticaian, then it'll gv u excuse to ignore it.