27 January 2009

partial eclipse of the sun

Al-Qiyamah 75: 7-10: [When the sight is dazed, and the moon is buried in darkness, and the sun and moon are joined together: Man will say on that day, ‘Where is the refuge?’]

22 January 2009

"i hear a cough.....
.....another cough....
..dont worry i
wont prolong the lecture
so that u dont have to cough again..."

17 January 2009

A Momentary Thought

Gaza is still being hit with new strikes amidst Israel was poised to unilaterally halt 22 days war on Hamas that has killed 1,200 Palestinians. This is the time I have come to a realization that newly-elected-hailed Obama is no different from Bush. Though he is yet to step in officially into the Oval Office of the West Wing of the White House, I can tell he is not capable of doing anything, other than being a good speaker or narrator. I guess everyone knows that the only way for any candidate being eligible to vie for presidential post, is by pledging loyalty to Israel. It is a requisite since they are the deciding voters in both Democratic and Republican.

Recently, Bush said America is respected for its compassions, and this is a reply from Paul Craig Roberts, former Assistant Secretary of the Treasury in the Reagan Administration, in his article “The Humiliation of America” –

“The compassion of bombing a UN school for girls?

The compassion of herding 100 Palestinians into one house and then shelling it?

The compassion of bombing hospitals and mosques?

The compassion of depriving 1.5 million Palestinians of food, medicine, and energy?

The compassion of violently overthrowing the democratically elected Hamas government?

The compassion of blowing up the infrastructure of one of the poorest and most deprived people on earth?

The compassion of abstaining from a Security Council vote condemning these actions?

And this is a repeat of what the Israelis and Americans did to Lebanon in 2006, what the Americans did to Iraqis for six years and are continuing to do to Afghans after seven years. And still hope to do to the Iranians and Syrians.

Apart from that, he added in his writing of how superior is the master-servant relationship between Ehud Olmert (being the master) and Bush.

"Early Friday morning the secretary of state was considering bringing the cease-fire resolution to a UNSC vote and we didn't want her to vote for it," Olmert said. "I said 'get President Bush on the phone.' They tried and told me he was in the middle of a lecture in Philadelphia. I said 'I'm not interested, I need to speak to him now.' He got down from the podium, went out and took the phone call."

"Let me see if I understand this," wrote a friend in response to news reports that Israeli Prime Minister Olmert ordered President Bush from the podium where he was giving a speech to receive Israel's instructions about how the United States had to vote on the UN resolution. "On September 11th, President Bush is interrupted while reading a story to school children and told the World Trade Center had been hit--and he went on reading. Now, Olmert calls about a UN resolution when Bush is giving a speech and Bush leaves the stage to take the call. There exists no greater example of a master-servant relationship."


Honestly I’m really not into gathering and protesting over something, but when the assembly was held protesting Israeli strikes on Gaza and the whole community of the university congregated, it proved the solidarity of the ummah, I could not be happier, no one could be happier. That’s the proof of how unite we can be. Few resolutions were made and I swear in the name of Allah, I’ll steadfast to the resolutions that include mainly boycotting Americans and Israeli products. I don’t care if I have to refrain from eating those fatty and killing things, even if I have to stop drinking my regular drink.

The Jews have taught us one great lesson, that if we have proper planning and perfectly executing the task, we can succeed. I’m not sure since when did the effort of taking the Palestinian land begin, but I heard they were trying to acquire the land, if not through diplomatic channel but by force, begin since the era before the collapse of Empire of Uthmaniyyah.

Our dean said that the determination, the spirit must be constantly ignited. Though I may not be the right person to tell you this, but if we really care, really care of our Muslim brothers and sisters in Palestine, by now we should have had the spirit of studying hard and be willing to be selfless for the sake of ummah. There’s a lot that can be achieved if we let go all the tiny little spat, wasting time doing unnecessary things and spending more time doing social works or doing some readings in preparation for being forward-looking generation. Finally, the credibility of UIA in producing up-to-expectation graduates has been questioned. Check out latest Milennia edition.

a visit to kuantan campus

our juniors from cenfos came here this week end. they arrived in kuantan yesterday at around 1130 pm and went through taaruf, briefings n such since this morning....i dont knw the details, but iv got some pics tht'll explain everything...













arrival...

15 January 2009

Dr. Wahan diperlukan...

Assalamualaikkum..
sukalah disini saya berkongsi sebuah cerpen, karangan seorang sahabat..sangat menarik untuk dibaca dan dihayati..slmt membaca.
***********************************************************

Saya memandang classlist di tangan. Sengaja saya sambungkan kontrak
kerja saya sebagai `part timer' di UIA sebagai fasilitator untuk
sistem halaqah di sana.

Sekali lagi saya perbaharui niat.

Niat : Mahu menjentik jiwa-jiwa yang mahu kenal ISLAM. Mahu jawab
depan Allah saya ada alasan nak beli syurga nanti. Mahu cakap depan
Allah, saya bukan duduk saja-saja simpan ilmu. Takut nanti
terkebil-kebil apabila Allah tanya hendak bawa ke mana ilmu semua itu.
Lagi takut kalau Allah bandingkan dengan orang Palestin yang tebus
darah perjuang agama. Saya ini hanya tebus apa. Tenaga dan masa pun
saya masih jimat-jimat takut habis tidak cukup untuk berehat.

Hati : haish, nak berehat lagikah wahai badan?

Saya jalan ke bilik ustaz di CCAC ( Bahagian yang menguruskan halaqah
UIA). Ada seorang ajnabi sedang berbincang dengan ustaz. Saya pandang
lagi classlist. Entah kenapa saya mahu tukar kumpulan. Hanya kerana 4
nama yang asing menggugat keyakinan saya.

Hajat tersampai. Sebab kenapa saya mahu menukar kumpulan itulah
biarlah rahsia. Cuma ketika berbincang dengan ustaz, tiba-tiba hati
saya dicubit-cubit. Hati saya jenuh mencebik-cebik. Bukan tidak sedar
apa yang berlaku tetapi tidak sampai mahu memberi perubahan.

" Ni, student master yang apply nak jadi part timer semua nak pilih
hari jumaat untuk buat halaqah. Tengok major dalam Qur'an Sunnah. Tapi
Suruh berkorban hujung minggu sedikit untuk tarbiyyah students pun tak
mahu. Baru minta sedikit waktu dia. Belum minta tenaga atau darah
untuk Islam."

Wahan-wahan. Sedikit-sedikit kau serang manusia ya.

" Cuba tengok apa jadi kat palestin. Ni, orang kafir tu faham sejarah
lebih dari kita faham sejarah. Kalau kita dok laung Khaibar-khaibar,
mereka juga bukan sekadar laung khaibar tu. Tengok apa yang mereka
buat kat Palestin sekarang. Tu baru sejarah. Mereka faham hadith lebih
dari kita faham hadith. Tak lekang kat mulut orang Islam dok
sebut-sebut, seseorang itu tak sempurna imannya kalau dia tak cintakan
saudaranya seperti mencintai dirinya sendiri.

Tapi yang dok guna hadis tu siapa? Bila Seorang penganut kafir
dijentik ,menyerbu semua serang Islam. Ni, beratur mayat orang Islam
kat Palestin berapa ramai yang berani nak berdiri depan tank Israel
tebus nyawa? Mana kasih sayang? Nak letak duit seringgit dalam tabung
pun masih takut nanti mati kelaparan tak cukup bajet."

Saya menelan air liur. Bukan saya tak tahu. Bukan saya tak sedar semua
ini. Tapi tiada momentum untuk menggerak daya tubuh. Menjana semangat
berapi-api.

Saya kitari bilik ustaz. Ada banyak kitab-kitab tersusun di rak. Juga
sedikit bersepah katanya banyak fail-fail fasi yang belum dituntut.

Saya mahu membuka mulut. Saya matikan semula. Dicelah lagi.

" Tahu strategi perang?"

" Eh, saya?"

" Tahu?"

Saya diam. Sedikit geleng.

" Kalau musuh attack, kita defend. Musuh attack lagi, kita defend.
Sampai bila boleh bertahan. Lama-lama lembikla sebab dah tak larat.
Mana strategi? Patutnya, musuh attack kita defend. Lepas tu attack
balik. Kita tengok Israel dok attack palestin. Kita kat sini dok
pekik-pekik pertahankan Palestin. Israel tambah lagi bom. Kali ni bagi
fosforus putih. Hangus habis semua orang palestin. Apa kita buat? lagi
kuat kita laung pertahankan Palestin. Mana team attack? Melemahkan
musuh adalah dengan menyibukkan mereka dengan serangan kita."

Hah, mengajar saya tentang perang pula. Tetapi hati saya lebih
terkinja-kinja. Wajah ustaz berkerut-kerut melampiaskan rasa tidak
puas hatinya.

" Macam mana Israel attack kita?"

" Err, erm, dia lancar perang kat Palestin."

" Bukan, cara lagi bijak. Cara mereka sibukkan kita?"

Ustaz cuba memandu saya. Rasa macam betul sahaja jawapan yang saya
sudah beri itu.

" Ha, dia buat MLM juga. Kalau kat Malaysia lainla cara dia attack.
Sejarah mereka tak de kat sini. Buat apa nak buat perang. Apa mereka
buat? Nah, ada team penyebar virus Wahan menjangkiti masyarakat. Lagi
bahaya. Kalau serang dengan perang, takpe juga mati syahid. Ni kalau
serang dengan wahan, mati semua macam pelesit. Tu, awak jejak saja
keluar sikit dari UIA, mangsa-mangsa virus WAHAN tengah tenat diserang."

Wahan.wahan. suatu ketika saya terbaca tentang wahan. Minta jauh Ya
Allah. Menjauhlah Wahan.

Sabda Rasulullah : " Suatu waktu di akhir zaman orang kafir menyerbu
orang Islam seperti binatang buas menghurung bangkai. Sahabat lalu
bertanya : apakah kerana jumlah kami sedikit ya Rasulullah? Baginda
menjawab : tidak, bilangan kamu terlalu banyak tetapi ibarat buih-buih
di lautan. Sahabat bertanya lagi : kenapa sampai begitu ya
Rasulullah?" Baginda menjawab : kerana penyakit wahn iaitu cintakan
dunia dan takutkan mati."- mafhum hadith –

" Erm, fahamkan? Macam mana? Dah tahu nak attack balik?"

Saya mendongak. Sekarang saya faham. Tugas saya adalah pada Wahan!

teruskan memboikot..kita masih ada kekuatan....percayalah..

salam...
saje2 berkunjung kat blog pmcy td, somebody dr batch dyorng terjumpa artikel ini..yg bg aku sgtlah memberi sedikit gambaran mengenai suasana di israel ketika ini.. KLIK

wahai ummat muhammad.. teruskan memboikot produk mereka...moga usaha kita sekecil ini mampu meruntuhkan mereka..menjahanamkankan kesatuan mereka..

bersedialah wahai yahudi laknatullah...tentera muhammad akan kembali!!!


beberapa web israel..bkk la..dan tgk betapa dyorg benar2 nekad nak musnahkan islam..

http://www.israeliproducts.com/L3/fundraising.html

http://www.crisisinisrael.com/

http://www.tabletotable.org.il/english/

http://www.awis.co.il/making_donation.html

14 January 2009

Aku, kau dan palestina..

1.Dlm kita berdemo, bertakbir berteriak marahkan israel, kita kadang terlupa tunjang akar(punca) dalam permasalahan palestin ini ialah America. Dunia sedia maklum America ibarat parent yang membelai setiap gerak geri dan menyokong penuh ketidak kemanusian zionis laknatullah..

2. Asas apabila kita nk tackle satu2 masalah, kita kembali kpd punca masalah itu. Tulisan ak ni cuba untuk kemuka satu langkah yang ak nmpak kita boleh buat dlm mbantu saudara kita kt palestin.tapi sblom itu perlu ak jelaskn, tulisan ni bkn dtg dari orang master agama, jd klo ad ap2 yang xbtol, please correct me, satu lg tulisan lebih kpd nk bangkitkan kesedaran, bknnya nk mngajar..

3.Pnah dgr capitalism?ideology capitalism ni adalah ideology yang mencorak system ekonomi dan khidupan dunia hari ni, dan semua orang tau ideology ini ditaja dan dicanang oleh America dan sekutunya sehingga kita ummat islam sndr lupa kita ada system kita sndr..kan islam itu syumul..dan ap yang amat bangat pnting ak nk cuba bwk ialah dalam system capitalism ni ad RIBA..

4.Riba satu perkataaan yang ak rs umumnya semua org tau.semua org akan ckap riba tu haram tapi jelasnya apakah kita tau riba tu ap sbnarny, penting sgat ke kita kn tau psl riba ni..dan macam mn dengan kita paham isu riba ni kita boleh tolong saudara kita kt Palestine.insya allah.

5.Tahukah kita bahawa Allah declare perang kat kita klo kita amal riba, tak perlu jadi kafir.ko rs ko dh ckup bsar sgt, hbat sgt, samseng sgt ke nk lwn Allah, Pencipta sekalian makhluk.allah firman dalam al baqarah..

Ertinya:wahai orang2 beriman, bertaqwalah kamu kpd allah dan tinggalah saki baki riba sekiranya kamu benar2 beriman, sekira kamu tidak menninggalkannya isytiharkanlah perang dengan allahdan rasulnya. Dan jika kamu bertaubat (dr pengambilan riba) maka bagi mu pokok harta kamu:kamu tidak menganiaya dan tidak pula dianiaya (QS2:278,279)

Ibn Abbas mentafsirkan ertinya: akan dikatakan kpd pemakn riba “ambillah senjata kamu untuk berperang dengan allah".

6.Riba dr segi makna adalah lebihan,pertambahan atau pertumbuhan..menurut ust zaharuddin riba adalah setiap pertambahan yang terhasil dalam jual beli barangan tertentu dan tambahan di atas hutang akibat dr pertambahn tempoh. Klo nk tau lanjut ak cadangkn bc blog ust atau korang bleh bli bku dia, Wang anda dan islam..

7.Riba adalah satu mu’amalat yang ckup luas.dalam entry ni ak cuba sentuh sket pasal element riba dalam akaun simpanan kita kt bank2 konvensional.

8.Basically yg ak tau, ad 2 jnis akaun simpanan (xtau la klo ad lbh)..1:akaun pelaburan dengan pulangan tetap (fix deposit account) dan akaun simpanan biasa..kt ust zaharuddin, jelas pada kedua2 akaun ni ad unsur riba..dan kita biasa lebih terlibat dengan akaun simpanan biasa (xtau la klo korang biasa dngan fix deposit account).

9.So, ak nk cte la sket psl akaun simpanan tetap yang ditwarkn kt bank konvensional ni..jelas terdapat riba krn bank offer kita kadar faedah tetap (riba) sekitar 0.1 dan 0.2%..d whole picturenya camni..bank yg kita smpn duit tu seolah2 mminjam drpd kita (pelanggan)untuk digunakan bg tujuan pelaburan kecilan dan kita (pelanggan) dianggap seolah telah mngenakan bunga( pulangan tetap atau faedah yang kita terima) atas simpanan (pinjaman) yang kita berikan pada pihak bank..hsilny bank terpaksa mbyar faedah menurut apa yang ditetap walu apa keadaan sekalipun..klo bank tu rugi dia camne pn kn byar faedah, tapi klo bank tu untung bsar kita sbgai pelanggn hnya dpt nisbah yg kecik dr untung tu..tgk,kt sni berlaku penindasan yg dilarang islam..

11.So, skrang ap yang kita perlu lakukan???jelasny riba tu haram,haram tu dosa,dosa tu mbawa kpd kemurkaan allah. Jadi shabat.tiada alasan untuk kita terus stay dalam akaunn simpanan yang ditawarkan oleh bank knvensional sdagkan diluar sana byk bank2 islam atau bank2 yang mnawarkan akaun yang selaras dgn islam..tapi ak sdih ble terbaca satu tulisan dalam majalah solusi,

“in Malaysia, for example, non muslims are major users of Islamic finance product. Bank such as the hong leong Islamic bank, and Malaysian cooperative bank, bank rakyat, report a 70% percent uptake of Islamic finance product by Chinese customer. So why are non muslim customers attracter to Islamic bank?”…

BODOH sgtkah kita ni, cina yg jahil psl agama islam pn tau product islam tu bgus…

12.Tp sblom korang amek ap2 langkah drastic,ak nasihatkan buat research dlu, bykkan bertanya..sbb tujuan ak bknlah nk mengajar, tp cuma nk raise an issue yang ak rs jrg kita dgr tp teramatlah pnting, nk bangkitkan ksedaran..

13.haa so ap kaitanny dgn isu plestin???kaitannya ialah 1: dngn menolak riba kita sbnrnya secara langsung menolak system capitalism (klo korng nk tau sbb capitalism and riba lah economy dunia skrang jtuh)..walopun kita nmpak usaha ni alaa xkan la ekonomi America tu jatuh klo ak sorang tak amek riba tp kita kn ingat kita tidak ditanya samada berjaya ataupun tidak tp kita ditnya APAKAH USAHA/SUMBANGAN KITA TERHADAP AGAMA???.insya allah dengan kesdaran yg timbul ni, kt sebarkan dan insya allah dengan izin allah, apabila semua orang menolak riba, system capitalism akan dpt diganti dgn system ekonomi islam..dan, apabila jtuhnya capitalism,jatuhlah ekonomi America, musnahlah America, punca/pyumbang/pendokong kpd kebiadapan Israel terhadap saudara kita di palestina..

14.Kaitan kedua,2: apabila kita tutup akaun simpanan kita, akan ad lebihan wang riba..so bagaimn cara nk lupuskan dt haram ni..menurut majma’ fiqh islami, kita harus keluarkan lebihan dt riba kita atas alasan klo kita tinggal dt tu,dt tu akan mnyuburkan lg system riba.so dt yang ad kt tangn tu camne nk hpuskan, of course la kt xleh gne untuk kepentingan kira sndr..

15.Antara yang digariskan oleh ust zaharuddin dlm bukunya, wang, anda dan islam ialah

“ harus juga memberiny kpd pemerintah melalui pusat zakat atau badan kebajikan yang dipercayai untuk membina masjid, rumah anak yatim, bantuan mangsa bencana dan seumpamanya”..

so, shabat..ust zaharuddin ad mnyebut mangsa bencana, ak kira nilah ms sesuai untuk kita buat 2 dlm 1..dapat tolong palestin dan pd ms yang sama terlepas dr dosa riba..

Wallahu a’lam..

+systen+

13 January 2009

....wahai islam...sedarlah!!!

hmm...rupanya asih ade lg yg masih ragu2 dgn apa yg kita cuba usahakan.. wahai sahabat istiqamahkan jiwa mu... islam bersama kita....(tp ada juga sdikit benar pada beberapa poin beliau...komen sket)

baca artikel ini....

(klik)


hmmm...di utusan malaysia....


Tindakan pulau Coca-Cola tidak sesuai – Kadri

KUALA LUMPUR 8 Jan. - The Coca- Cola Company dan syarikat pembotolan yang menjadi rakan niaganya menyifatkan tindakan memboikot semua produk keluaran mereka tidak sesuai dilancarkan sebagai tindak balas terhadap kekejaman tentera Israel yang menyerang Palestin. (berita penuh)

a simple share....

sape yg kempunan nak tgk tv tp takde tv kat bilik..haa tgk la kat internet.. TV ailand ade, singapore ade, malaysia pun ade.. streaming la..kalu net hanpa laju, bez laa.. tp kau slow mcm taqi punya...jgn mmpi la...huhuhu (sory taqi)... pape pun..tgk tv pun bgs ak..especially berita..(tp jgn tgk brita RTM..propaganda jek..tgk TV3)..


(KLIKKKKKKKSSS)


ada jgak alternatif lain...ni lg bez..leh tgk sidang dewan rakyat...plus TVPas

klik

if american knew......

what americans need to know about israel/palestin...(KLIK)

12 January 2009

.....pendapat ape ni??

aku ada jumpa satu artikel dari sape ntah...komen tentang isu GAZA-ISRAEL.. sesiapa yg berpengetahuan boleh tak perjelas semula kepada yg tak paham ni... sila klik

09 January 2009

boycott..lets do our part

its clear tat the issue of palestine has reach evry1 ears...
now tat u noe, wat ur response wuld be???sit back n watch??

wat i tink,except frm doa..there is 1 ting tat we are REALY CAPABLE of doin

wich is to bycott few products tat r funding the bastard israelis(they r currntly havin the powerful tank ever build in tis world,its can slide on the dessert btw,gler power)..

McD, starbck, nestle n coke (im sure we r so 'fimiliar' wit these)

www.inminds.co.uk/boycott-israel.html (these r the products involved btw)

so how much wuld it effects the US economy??how much diffrnt can it made??
it doesnt matter cuz by doing so,we answerin our call,
n we hv the answers when god ask 'what did u do when ur muslim bro n sis was sufferin for just being muslim??'

reminds or tell others regarding tis issue
fu*k war

08 January 2009

PERHIMPUNAN RAKSASA

ASSALAMUALAIKUM W.B.T..
sy ada dapat maklumat dari pihak organizer perhimpunan esok, so nak brief la sikit antara tentatif esok.. mungkin some of us tertanya-tanya apa nak buat masa perhimpunan esok?takkan sekadar berdiri dan balik je kot...
antara yang dimaklumkan, insyaAllah esok right after solat jumaat akan berhimpun depan KOM.. insyaAllah akan adakan laungan semangat, then, ada ucapan sedikit kemudian ada gimmicks.. insyaAllah perhimpunan ni takkan lama, mungkin memakan masa hanya setengah jam sahaja..
boleh bawa sepanduk masing2..boleh express ur feeling towards israelis dengan sepanduk masing2.. dan dikhabarkan bahawa insyaAllah TV1 dan TV3 akan datang.. tema: hitam dan putih..
untuk sisters, insyaAllah esok kita akan bahagi2kan headband/wristband setiap seorang...nanti boleh lah tulis apa2 je kat situ n pakai masa perhimpunan (optional), tak paksa.. minta bawa gunting n marker/paint esok, kita bekerjasama buat esok, after class..insyaAllah kejap je.

dan satu lagi, pihak organizer minta kalau boleh sister solat kat KOM, kat MPH..dalam pukul 1 akan solat zohor (untuk memudahkan keadaan).

insyaAllah ini adalah salah satu cara kita menunjukkan bahawa kita benci kekejaman israel terhadap saudara2 kita di palestin.. mungkin kita tidak sampai tahap ke palestin dan berperang..sekurang2nya, kita tunjukkan keprihatinan kita terhadap saudara2 kita di palestin dengan menghadiri perhimpunan ni..n of course, ini bukan satu2 cara kita menunjukkan keprihatinan kita.. banyak lagi spt berdoa, boikot... seorang muslim yang sebenar takkan berdiam diri apabila saudara seagamanya ditindas dan dianiaya... tambah2 lagi, mereka ditindas, diserang hanya kerana mempertahankan agama islam, iaitu agama kita semua...

so, let shows our solidarity by any possible means!...
"PALESTIN, TIDAKLAH ENGKAU KESEORANGAN!"

TERKINI: SMS FROM LONDON

TERKINI: SMS FROM LONDON
"Dear all, PLEASE ACT IMMEDIATELY! STARBUCKS & MCDONALD, in the UK, r going to give all their profits to israelis until next saturday. SPREAD the news. BOYCOTT starbucks & McD worldwide!!!"

sahabat2 smua, plz spread the msg to all ur frenz n family.. jom teruskan boikot produk2 israel.. ingatlah, setiap apa yang kita lakukan, kita korbankan kerana Agama Allah, pasti Allah akan membalasnya.. pasti Allah akan menggantikan yang lebih baik dari itu.. sekurang-kurangnya sahabat2, apabila kelak kita ditanya apa yang telah kita lakukan untuk membantu saudara seagama kita di palestin? kita mampu menjawab bahwa kita telah melakukan sedikit usaha untuk membantu palestin... dengan boikot barang-barang yahudi.. mudah-mudahan ini menjadi amal yang dapat kita persembahkan kepada Allah kelak.. insyaAllah...

"PALESTIN, TIDAKLAH ENGKAU KESEORANGAN!"

qardawi: tiada siapa terkecuali dari mempertahankan Gaza!



Ulama’ terkenal Islam , Sheikh Yousef Al-Qaradawi telah menegaskan Jumaat lalu bahawa ummah Muslim dari Maghribi ke Indonesia berkewajipan mempertahankan Semenanjung Gaza, dan melindungi tanah Islam daripada pihak musuh.“Menyokong penduduk Palestin di Gaza adalah satu kewajipan agama pada setiap individu Islam dan tiada siapa dikecualikan daripada tugas tersebut ” ujar Qaradawi dalam satu ceramah beliau sebelum perhimpunan besar-besaran di Qatar, Doha.Beliau turut menegaskan umat Islam perlu bersedia berkorban harta benda dan apa sahaja yang bernilai demi membantu saudara mara kita di Gaza.