13 January 2009

....wahai islam...sedarlah!!!

hmm...rupanya asih ade lg yg masih ragu2 dgn apa yg kita cuba usahakan.. wahai sahabat istiqamahkan jiwa mu... islam bersama kita....(tp ada juga sdikit benar pada beberapa poin beliau...komen sket)

baca artikel ini....

(klik)


hmmm...di utusan malaysia....


Tindakan pulau Coca-Cola tidak sesuai – Kadri

KUALA LUMPUR 8 Jan. - The Coca- Cola Company dan syarikat pembotolan yang menjadi rakan niaganya menyifatkan tindakan memboikot semua produk keluaran mereka tidak sesuai dilancarkan sebagai tindak balas terhadap kekejaman tentera Israel yang menyerang Palestin. (berita penuh)

9 comments:

bernama said...

alangkah bagusnye kalau KITE berade d tempat mereka..munkin KITE akn mencerca mereka2 yg menulis sprti PENULIS..cakap memanglh mudah..pun begitu sy setuju kalau PENULIS ingin mgkritik sikap umat Islam yg sememangnye lemah.. n isu boikot ni jugak mmg ad perbahasannye..tp apelh peranan kita n usaha yg kite buat utk umat ini?adkh kite hanye sibuk bercakap tp skit bekerja utk Islam..INGTLH!!!D PDG MAHSYAR NNTI SETIAP DRPD KITE AKN D TANYE OLEH ALLAH S.W.T TTG APE YG DLAKUKAN TERHADAP AGAMANYE..MAKA BERSIAPLH KITE AKN JWPNNYE..sy ingin menyru kpd diri sy n saudara sy yg d kasihi, kalu x mmpu bkerja utk Islam bagilh sumbgn harrta saudara, kalu x mampu jugak jgn SEKAT USAHA ORG LAEN YG INGN BKERJA UTK ISLAM..

bernama said...

sy brkeyakinan bhw PENULIS mempunyai rasa cinta n kasih kpd Allah n rasulNya dan juga kpd umat ini..PENULIS juga ingin melihat perubhn pd umat Islam..berikut merupakn bbrp prbahasan ttg isu boikot ni..

1. atr adab amar makruf nahi munkar adalh tidak boleh melakukannye dgn mnyebbkn kemudaratan yg laen timbul..
sprt menyebbkn ramai pkrj org Islam trpakse brhenti kerja d sebbkn mmboikot produk ini
2. kebanyakn syarikt2 yg tersenarai x jelas pembabitannye n hubungnnye dgn zionis n amerika.

sy rase shbt2 semua bleh menilai pdgn ni dgn MATANG skali..ape yg ptg skrg ni adlh dgn melakukn boikot secara trancg..atr produk yg jelas dlm mmbantu amrika n zionis adlh kbykn syarikat2 rokok..jd kpd perokok2 sume brhentilah merokok..ingt rokok ingat anak2 palestin yg kena bunuh..

Enche' Eyezoodean said...

terima kasih kerana memberi pendapat mengenai pos saya dan secara tidak langsung mempromosikan blog saya. hahaha.. salam hormat dari saya.

eleventh colony said...

to Enche' Eyezoodean..
i'm the admin of tis blog.. sorry for fogetting to put your credit in tis blog..(^_^)... kami menghormati setiap pndapat saudara.. penuh dgn wadah pemikiran berguna.. cuma ade beberapa perkara yg kami kurang bersetuju dgn saudara..itu yg kami cuma raise up adn discuss maturely..
salam ukhwah dari kami warga 11th-colony..

awaniglobal said...

saya melihat penulis ini berkemampuan untuk berfikir lebih dalam lagi untuk isu palestin ni.

kemampuan penulis untuk menetapkan pendiriannya disokong dengan hujah relevan dan meyakinkan perlu kita ambil pertimbangan serius. saya rasa seperti berada dekat sekali dengan penulis apabila beliau seperti bersahaja dalam penulisannya. segala pertanyaan pun segera dibalasnya.

namun, setiap insan punya pemikiran yang berbeza beza. bagi saya, ia tidak salah kerana di dalam agama sendiri pun berlaku muzakarah untuk menentukan buruk baiknya suatu isu itu. jika kita terus memandang satu jalan tanpa mempedulikan jalan lain. kita akan sesat dan terpesong.

cuma saya melihat komen pembaca yang diberikan kepada tulisannya itu agak kasar dan seperti keanak-anakan apabila dengan terus mengatakan bahawa penulis ini tidak berfikir secara matang dan menurut hawa nafsunya. berapa ramai di antara kita mampu berfikiran kritis seperti penulis?

saya merakamkan simpati kepada penulis kerana walau dihentam kiri dan kanan, beliau masih mampu bersuara dengan hujahnya. inilah yang dinamakan pahlawan atau wira debat palestin.

systen said...

hah hah hah hah hah..
apabila kepetahan dan sandaran hujah yg tidak disandarkan kpd yg sepatutny..(allah. rasul. wa u lilamriminkum)..

hah hah hah hah hah..
apabila yg menympai hilang hikmah..

hah hah hah hah hah hah..
apabila tiada jalingan antara darah muda dan darah tuooo..

mn konsep hikmah as syuyukh wa hammasah as syabaab?..


tuo kt muda baran
muda kt tuo bodoh
keh keh keh keh..
ak rs kelakar, lucu, geli..
keh keh keh keh keh keh keh..
kah kah kah kah kah kah kah..

Anonymous said...

bodohnye manusia apabila ia menganggap dirinye cerdik,..bodohnye manusia apabila ia mengikut org yg bodoh..bodohnya manusia apabila dia menganggap dirinye mampu brfikir dgn dalam sedangkn bacaanye cetek..dia menyangka dirinye berenang d lautan yg dalam sedangkn dia hanya brmandi d dalam air brlumpur...

nurelain said...

tak cukup belajar agama budak ni...

Anonymous said...

gembira betul encik systen a.k.a o*** ni...