22 January 2009

"i hear a cough.....
.....another cough....
..dont worry i
wont prolong the lecture
so that u dont have to cough again..."

51 comments:

anak dia... said...

woit!!!!em....

frodo said...

dalam 2 makna dia.. maknakata yang kita ni.....

safwan said...

doc umeet!!!!!!!!!!!..ada ore lukis gmba doc neh!!!!

Anonymous said...

harap2 jgnlah kite berniat nak ejek lecturer..amatlah celaka org yg memandang rendah gurunye..sesungguhnye setiap perlakuan kite akn ditanya Allah taala di akhirat kelak..kalu rase x bermanfaat baek x yah buat..

kalimantang said...

yoyo je marah2. tp pkai anonymous!!! sengal...maaf terkasar bahasa...hahahahahahaha...

Anonymous said...

adeke beza anonymous n kalimantang?
both org tk tau sape...kita kalo nk meludah jgn ludah ke langit, kang dia jatuh atas muka kita blik

TanpaNama said...

hahahaha..inilah contoh umat akhir zaman...semakin malas menuntut ilmu dan tidak menghormati gurunya...

Anonymous said...

keberkatan ilmu terletak pada redha guru...

Mama said...

adui...kenapekah perlu disensasikan seperti begini??
tidak diejek pun guru itu wahai kawan2 ku yg disayangi...

Anonymous said...

relaks la mama..dorang cume syg kt cikgu dorang..sbb tu dorang sensitive sikit..aku rase kite kena sangka baek pd pelukis..die x de niat nk perlekehkn lecturer..tp ak x setuju gambar tu d siarkn d blog kite..takut bleh jd penyebab org lekehkn doc.umit..kalu nk siarkn jugak mintak izin pd die..

Mama said...

honestly, i dont think the person who drew this cartoon was trying to mock our lecturer..y dont we look at the bright side? instead of havin bad thoughts, y dont we reflect on ourselves?? have we been payin enough attention during his classes? have we been sleeping? or chatting around? take this post as a reminder..nt some kind of platform wer we find other ppls mistakes, blame them n stir up controversies...reflect on ourselves instead of having so much pride in ourselves and judging others...

pelik said...

well i think this picture is superb..aku pun pelik pesal bnde ni bleh jadi kecoh. is it bcause the picture is not good as a potrait? as the real dr umeed? come on la guys..just sketching and quoting something dont mean we're teasing him..pelukis lukis elok je tu..takde letak gigi taring ataupun tanduk pun atas kepala gambar tu..haih

Derih Mat said...

bukan salah gambar. salah kepada perbuatan yang ditunjukkan dalam frasa ayat yang tertulis di bawah gambar tu.

batuk batuk sehingga menganggu konsentrasi lecturer yang mengajar. seakan tidak berminat dan menyuruh lecturer berhenti dari pengajaran.

ini kurang ajar.
ini bukan budaya kita.
tak mencontohi umat umat Islam yang terdahulu yang amat dahagakan ilmu.
fikir fikir lah perbuatan tu.

ajar diri sendiri sebelum ajar orang lain.
ajar orang di sekeliling sebelum ajar orang luar dari lingkungan sekeliling.

Anonymous said...

maksud die yg salahnye kitelah..dah la malas belajar..suka meniru pulak tu dlm exam..yg peliknye x segan silu pulak tu beritau kt org laen die tiru dlm exam..dlm malas2 beljr tu x hormat pulak kt guru..

aku berpendapat pelukis ni ingin tegur kitalah kut..n org yg x setuju ngan lukisan ni pulak syg sgt kt guru dorang..x macam sesetengah org yg xde lansung rase hormat n kasih pd gurunye!!!!!lps kelas je mengumpat lecturer...

Anonymous said...

aku cdg drpd kite lukis kartun ni lebih baek kite lukis kartun palestin!!x de la timbul kontroversi sgt..drpd lukisan yg bleh menyebabkn org salah faham...kalu nk lukis sgt pun jgnlaa letak dlm blog ni...sebab majoriti pembaca blog ni adelah org yg ade sensitiviti apabila gurunye d cela!!!kan..kan..

kesimpulannye kt sini:
1. org yg salah kt sini adalah org yg x hormat gurunye
2. ade org sgt syg kt guru mereka..shingga x sanggup tengok guru mrk d karikatukn..
3. gambar ni telah d salah faham maksudnye..patutnye pelukis kena la bg msg yg lebih JELAS!!

Anonymous said...

sape anonymous ni????? x paham aku. lain kali letak la nama sendiri, jgn la letak anonymous. Terok ar. Komen berapi tapi x berani letak nama sendiri. malu la skit..kalu letak name pun bukan name sendiri pulak tu.....

bernama said...

ak rase cam xde pun org kate lukisan ni nak menghina dr.umit..yg adenye cume peringatan jgn sampai lukisan ni mnyebabkn org lekehkan doc,cam komen2 yg awal tu..kalu x setuju letak dlm blog tu laen cerita la pulak..

YG PENTINGNYE SUME ORG SEPAKAT YG MSG YG NK D SAMPAIKAN OLEH PELUKIS TU SALAH..PERBUATAN X MHORMATI LECTURER SEMASA SEDANG DALAM KELAS..

nape la kita yg x rase ape2 dgn lukisan ni tibe2 mempertikaikan org yg x setuju..die x setuju lantak die la..

yg kite ni cam mane pulak..adakah kite sendiri ad rase hormat kt lecturer..sekurang2nye org yg x setuju tu masih ade rasse hormat lg

betul kate mama 'take this post as a reminder..nt some kind of platform wer we find other ppls mistakes, blame them n stir up controversies...reflect on ourselves instead of having so much pride in ourselves and judging others'...

bernama said...

tujuan asal pelukis suruh kite bincang pasal sikap yg x baek ni..iaitu malas n x hormat leecturer..wajar d puji pelukis kite ni...

faidhi said...

salam, sorry la, hari tu saye salah sorang yang batuk. Tapi saya memang btol2 batuk. Memang tak buat2. 3 minggu batuk. Alhamdulillah dah ok. When I am ill, it is He who cures me. Ampunkan saya Dr umeed kalau ketidaksengajaan saya tu mengguris hati Dr. Jauh di lubuk hati saya, saya mahu Dr tahu yang saya sayang Dr.

bersyukur tak batuk said...

pasal batuk pun boleh jadi perbualan hangat..aku x penah terpikir pun batuk tu sbg taktik utk dr umeed cpt2 habiskan kelas..aku ingatkan batuk tu tak ade ape2 pun..kesimpulannye kite ni mmg suke menggembar-gemburkan sesuatu yg kecik (batuk)..adekah lepas ni aku kene mintak permission lecturer utk batuk dlm kelas? susah..susah......

Anonymous said...

nape la korang ni...mase awal2 komen dh elok dh bincang pasal x hormat guru!!!tibe2 je bincang psl lukisan(sesuai ke x) lepas tu pulak biincg pasal batuk..ak rase ad sedikit silap paham kt sini...mesti sbb ad org x bace betul2 ni!!!

Anonymous said...

isu yg besar kt sini adlh sikap x hormat guru!!!

johan said...

bukan! isunya ialah batuk tidak bertempat!!!

sayabudakperak said...

first time tngk karikatur ini; dlm hatiku berkate: bapak terror gler pelukis ini.comel sungguh kartunnye..
after bace komen, hati kecilku berkate: laa..jadi isu rupenye.
sekian.

faidhi said...

btul jgk korang cakap tu. Apa kata sume cari DDX untuk cough, Ada la jugak pekdahnya. Tak pon baik gi wat PBL skang.

warna2 kehidupan.. said...

ha..ha...
manusia ni ade pelbagai ragamnya..
ade yg berlagak jd hero..
ade yg jd pencetus kontroversi...
ade yg jd 'penyampuk'..
ade yg tukang alih isu..
kah..kah..ape nk jd ngan manusia ni..
aku pulak?
tukang penyibuk!!!hihi...huhu...
sape nk join aku?

warna2 kehidupan.. said...

'pelagak hero'berlagak cam bleh selesaikn masalah..
pencetus kontroversi nk org rase die hebat..
penyampuk cube tunjukkn muka walaupn x dapat...
..konklusinye..semuanye same cam aku;
PENYIBUK!!!!

niat masing2 terpulang pd Rafiqil A'la...

tazkirah sat said...

jom renung nasihat drpd mama
'take this post as a reminder..nt some kind of platform wer we find other ppls mistakes, blame them n stir up controversies...reflect on ourselves instead of having so much pride in ourselves and judging others'...

Hadis;
“Tidak akan masuk syurga seseorang yang dalam hatinya ada sikap takbur walaupun sebesar debu.” (Hadis riwayat Muslim)

Pada hari kiamat Allah berfirman, ketika semua manusia melihat catatan amalannya, “Pergilah kamu semua kepada apa yang kamu jadikan harapan (riak) di dunia. Lihatlah apakah kamu semua memperoleh balasan daripada mereka.” (Hadis riwayat Ahmad dan Baihaqi)

“Maka kecelakaanlah bagi orang yang solat (iaitu) orang yang lalai dari solatnya dan orang berbuat riak.” (Surah al-Maa’um, ayat 4 - 6)

pelagak hero said...

aku ingat pndpt aku la yg paling hebat skali...

pencetus kontroversi said...

saje je cetus kontroversi!!!x meriah la blog kite kalu x de kontroversi..he..he..sbb tu aku cari subjek2 yg lemah utk jd issue..

penyibuk said...

saje je maen2..nk pnjgkn lg cerite..bleh tgk korang gaduh..hu..hu..

nasihat said...

jd la hero yg bijak!!!
jd la pencetus pemikiran yg bernas!!!
jd la penyibuk yg betul!!
sibuk dlm amal-kebaekn..
nasihat kpd diri,
jd la watak yg ikhlas.......

saya said...

berehi nya baloh wehh...
takdok kijaan laing ko?
g baca quran lg baik...

nyatnyor ko faidhi batuk,

sabar faidhi, Allah wi sakit sbb dia nak ampun dosa kita la tu...

aku said...

x der gaduh nyer..org yg kate baloh tu je yg nk create suasane gaduh kt sini...abg faidi musti dh siap die punyer pbl;yg mu tu;dah siap pbl ke blum?..musti mu dh byk bace quran dh..

good girl gone bad said...

best gile jadi pencetus kontrovesi..bosan jadi bdk baik2...hahaahahah............

Anonymous said...

cam ape yg nasihat cakap;
jd la pencetus pemikiran yg bernas!!!

kalu nk jd pencetus kontrovesi pun..cetus la idea yg bernas bukannye yg lekeh..

drizzy said...

hm..hmmm....

- the drawing is nice, credit to the artist.
- the phrase is subtle, si penulis pun x terangkan apa maksud dia, so its up to individual on how we should interpret it. but i think it's better that we reflect on ourselves.
- i see there's nothing wrong to post it.
- we lack respect, yes i guess that's right.
- syg lecturer? keep it up, spread the love...
- byk watak kat sini, bagus..that makes our lives more interesting.
- nak pilih watak ape, ikut suka hati korang la. seorang ada byk watak pun best gak.
- nak gaduh pun gaduhla, asalkan diri sendiri x terkecik hati dan x benci-membenci sesama sendiri.
- sorry kalau ade yg terkecik hati pulak selama ni.

i love peace.

suki said...

yes. i couldnt see anything wrong with this photo n the quotation. am i insensitive or what? i guess its because i think there are loads of issues to be argued other than this one (yes, respecting lecturers is a big issue, but after tons of talking done, ade effect ke?). stop arguing la ye kawan2. implankan dlm pikiran masing2 yg lecturer tu lebih kurang sama mcm parents kite. do respect them like we respect our parents =)

gerhana said...

"i hear a comment.....
.....another comment....
..dont worry i
wont prolong this comment
so that u dont have to comment again..."

bile laaa korang nk abih bagi komen ni..nk tunggu sampai satu batch bg komen teruk gak...

..dont worry i
wont prolong this comment
so that u dont have to comment again...

duku sedap said...

sengal...

guira said...

lorh..dah ade ruang utk komen, mesti a org komen..kalo dah xde baru a org x komen..ape daa

faidhi said...

Taqi Taqi. Your entry achieved top hits oredy. Dah tercapai pun sasaran ko nak dapat rating terbanyak. All 42 comments currently compared to previously highest rating "my friend my hobbies"

http://11th-colony.blogspot.com/2008/08/my-friend-my-hobbies.html

with 41 comments.

You all got tricked oredy. So, as a conclusion. 11th batch iium medical students love my frens n my hobbies and Dr Umeed. Its a good sign for the future of psychology in Malaysia inshaALAH! :-)

safwan said...

someday when we open newspaper....

"top ten psychologist graduated from IIUM eleventh batch"

hahah....

not me...maybe all who give comments up there..

safwan said...

got any other pic mustaqi?

safwa said...

amin

Anonymous said...

hahaha..lawak2..
krg mmg rsa dri tu je yg btul kan??
tol x??ngku je la bro.sis..nyah pe2 r..kartun je pon..sempit sgt r krg nih..xkn cmtu pon salah.pandai2 wat dcsion.ha??
pkir r sket..pe ke he??hahahahahaha..
bajet plg terer r??plg pandai..semua btul????krg mmg plek..xde team spirit.pntg dri..bla3..

mie said...

anon..aku rase ko marah sgt tu..sampai berterabur ayat ko..ko emo2 nampak ko pun mcm sempit jgk..bertenang bertenang

Anonymous said...

huh???
me?
which anon?
lotsa2 anon overhere
which anon?
hahaha

mie said...

sape2 pun boleh. hahaha

Anonymous said...

saye2..sye r anon tuh..

Anonymous said...

taqi sgt creative dan ensem, dan spt biasa bdk batch kiter ni suka gaduh tidak bersebab. haha. aku berani sbb aku anon! wakaka. taqi i love you