12 January 2009

.....pendapat ape ni??

aku ada jumpa satu artikel dari sape ntah...komen tentang isu GAZA-ISRAEL.. sesiapa yg berpengetahuan boleh tak perjelas semula kepada yg tak paham ni... sila klik

18 comments:

pejuangpalestin said...

rupanya masih ramai yang ada mata tapi tak mahu melihat kebenaran, ada telinga tapi tak mahu dengar kebenaran.. mungkin dia tak faham, atau memang dah dikaburi dengan pandangan barat, sehingga tak nampak kebenaran... hnya orang yang tak tahu sejarah islam yang akan cakap camtu, hnya orang yang tak tahu islam, tak tahu Al-quran yang akan cakap camtu.. mungkin juga ini permainan yahudi yang mahu menutup kezaliman israel...
frenz, i would like to remind all of us, including me , timbalah ilmu agama sebanyak mungkin, berpeganglah pda agama dan akidah yang benar, agar pemahaman kita jelas tentang agama.. prinsip kita tentang islam jelas, sehinggakan tiada kompromi dalam soal itu..hanya orang yang tak mempunyai akidah yang benar, pengetahuan yang mendalam ttg islam, akan mudah dipengaruhi oleh anasir2 luar yang disebarkan oleh pihak yahudi... sehinggakan mereka berjaya menanamkan dan meyakinkan orang2 yang mengaku islam ni dengan keyakinan mereka.. inilah ghazwul fikr (perang pemikiran)...inilah perancangan zionist dalam usaha melemahkan umat islam... mereka tampaknya hampir merealisasikan perancangan demi perancangan mereka... tapi, mereka tidak tahu, atau pura2 tak tahu,bahawa sebaik2 perancang adalah ALLAH... semoga Allah memberikan hidayah kepadanya..disamping tu, insyaAllah, kita cuba terangkan kepadanya menganai hal yang sebenar, jika dia mahu mendengar, alhamdulillah...

bernama said...

media dunia yg d kuasai barat tlh memainkn peranan yg besar dlm menenggelamkn isu palestin..mereka tlh memutarbelitkn isu palestin ni sehingge berjy menunjukkn bhw zionis lh yg betul..hamas adlh pengganas..sy seru pd sume shbt agar brhati2 dlm menerime fakta..ambillah dr sumber yg betul n nilai lh ia dgn neraca quran n sunnah..begitu jugak dlm agame ni..jgn kite sebarkn satu berita yg x ade asalnye dlm agame(sprt sebr berite suruh bace surah al-fath,kate imam sekian2 suruh bace)

Anonymous said...

salahkan baca surah al-fath?

bernama said...

bile sy bace artikel ni, sy ingat penulisnye kurg pembacaan n pemahamannye(munkin kt sekolah selalu fail dlm ujian pemahaman bhs..pun begitu ade sstgh fakta yg die kate betul tp interpritasinye salah..cthnye ttg kebaculan pemimpin2 arab..penulis juga beranggapn bhw isu palestin ni adlh isu politik yg brtopengkn agame..cam isu pas n umno..munkin inilah kesannye bile kite mendgr berite dr media barat yg cube memutarbelitkn isu ni..

bernama said...

sape kate salah..tp nape x bace surah baqarah?pjg skit..dpt bnyk pahale..hu....

pejuangpalestin said...

isu pelstin bukanlah isu politik.. bukan kerana politik mereka berperang..tapi, perjuangan ini adalah perjuangan akidah! perjuangan menegakkan agama! yahudi takkan pernah berpegang pada janji.. amatlah silap bagi orang ni mengatakan begitu..betapa palestin telah menderita berpuluhan tahun lamanya..israel terlebih dahulu mencabul perjanjian genjatan senjata, kemudian menyalahkan hamas yang menggunakan roket "kecil" tu sbg menggugat ketenteraman mereka..patutkah mancis dibalas dengan bom??adilkah itu?? hnya orang yang diberi hidayah oleh Allah sahaja yang dapat melihat kebenaran..

systen said...

ap yang ak boleh kata, penulis article tu bodoh berlagak pandai..bercakap atas kebebasan semata..bajet ad pandangan sendiri terhadap satu2 isu kira hbat, menolak pandangn agama..kononny tak bias la..BODOH!!!mu tu klo islam apa hal2 islam come first!!orang kafir pun buat demo ktuk zionis, yahudi sendiri pun kutuk zionis( self hatred zionist they call klo xslap ak)..BODOH punya org,bodoh!!

bdk uia said...

keno buat kempem memerangi golongan salah faham ni, bahaya2.. kalu rakyat kuat agama xpe la, kalu border line ssh ni.tokoh2 agama sume benci yahudi, dia bole plak sokong yahudi, benci hamas. gilo ko apo?

syukur said...

aku bersyukur gler duk kt uia ni. coz walaupun aku x byk ilmu pasal isu ni tapi dgn sgala program yg dibuat kt sini,aku xde la jahil sgt smpai x kenal sape Hamas and Zionist laknatullah tu!!!! penulis tu aku ingat seget la kepala dia. disengetkan oleh media barat yg memang senget sebelah pasal hal ni. isu palentine adalah isu agama islam!!!bukan isu berebut tanah!!!! TOLOL!!!!hish, marah aku...

Anonymous said...

serius lps bace article "bodoh" tu ak rase mcm nk tembak mati jek si penulis tu...sedih ada org yg xphm ape yg berlaku...

aku kecewa.........ish ish...ish

pu3nicx said...

Dia memandang kes ini dari sudut berbeza dan cuba untuk be neutral.kononnya.
Hakikatnya,kronologi peristiwa sebenar yang berlaku di Palestine di luar mindanya.Perspektif dia hanya bermula dari titik tolak pergolakan kecil politik yang melanda antara hamas dan fatah.Dan ulasan ceritanya juga hanyalah bermula dengan serangan roket buatan tangan Hamas.Jadi,kita tak perlu teragak-agak utk mngabaikan shj penulisan sebgtu.Analogi sebuah ulasan dipertengahan jalan tanpa hujung pangkal seperti itu bukankah hanya ibarat iklan di kaca tv?

comet-star said...

alhamdulillah..wa syukurillah.. tenang hati aku baca pendapat2 u all.. bgs la...teguhkan pendrianmu wahai pejuang Islam..moga kita terbila..aku dr semasa ke semasa akan update perkembangan semasa temtang isu ni kat blog ni..mgkin lebih kpd apa yg u all tak nmpak tntang isu ni.. takbir!!! ALLAHUAKBAR!!

a medical student said...

clearly he was trying to divert from using religion as an issue to debate about palestine-israel. which is sad by the way. as much as there are some points that are undeniable right, most of them are more towards him trying to teach the ignorant public (it's like a pure ignorant trying to teach a group of idiots who accept his teachings without prior thinking) as in brainwash their sorry little asses, hence keeping them from painful the truth. god bless him.

Bless IIUM-ans for the demo on Friday. I read about it and i'm proud of you all. i myself was an ignorant yet my uni managed to educate us ignorants and opened our eyes to see the real deal.

frodo said...

begitulah apabila si bodoh berkata-kata, dianggap dirinya pandai, bijak seperti penganalisis, padahal bodoh tak terkata,
memandang sesuatu bukan dari sudut agama umpama memisahkah agama dari kehidupan. tidakkah itu satu kesalahan yang teramat besar..
penulis tidak lebih dari seorang pembijak upahan, menulis kalam yang dianggap ilmiah dari sudut penulis, lalu diangkat penulisannya oleh golongan2 yang bukan ahlinya,lalu tersebarlah satu dakyah pemikaran yang salah,
hebat sungguh penulisannya, sehingga naik darah mudaku untuk menafikan penulisannya..
tapi .. itulah pemikiran orang luar, serabut perut apabila disebutkan perkataan agama, perjuangan jihad...itulah realiti masyarakat.. hanya menunaikan solat.. tetapi berkiblatkan Batu Cave. tidak memehami apa it Islam, apa itu Iman... menjadi tanggung jawap kita untuk mengajak serta menjelaskan kepada mereka yang tak tahu ini.. satu responsibiliti yang perlu kita tanggung
p/s- luahan ikhlas dari hati n tiada maaf yang kupinta bagi yang tersinggung

duh? said...

i think, (just my opinion) biler dah lama bergaul dgn minda2 y xda islamic consciousness,kdg2 a person (even if he is muslim) closes his heart from accepting a view just because it's "islamic" and tries his best to be 'logical' and 'objective'...

tp, bukan one of the great things about Islam is that it is Ad-Din k? mmg dicipta sesuai dgn naluri manusia, and will always tally with logical reasoning.. well, if you think long and hard enough anyways ..:)

thts y even some non-muslims can understand and empathize with the palestinian crisis..

Anonymous said...

setiap orang pasti ada pandangan sendiri
setiap pandangan tersebut ditinjau dr pelbagai aspek yang berbeza
aku tak nampak kenapa korang tak boleh terima pebezaan ini, lalu menghentam mereka yang berbeza pandangan.

Anonymous said...

cubelah bace blk smula komen2 yg lalu kalau anda seorg yg brhati2..adakh kami menolak semua pndgnnye sekaligus atau kami x setuju dgn bbrp pndgn shj..

systen said...

kalau dah bodoh tu memang bodoh la..
kah kah kah
kih kih kih
pecah perut kawe gelak ni.

kah kah kah
kih kih kih...